Tuesday, 11 September 2012

Bahaya produk pelangsingan yang mengandungi SIBUTRAMINE!

Bahaya ubat kurus/produk pelangsingan yang mengandungi sibutramine
image courtesy google
Apa itu sibutramine?Kenapa ia berbahaya?Mungkin ramai pernah dengar nama sibutramine ni.Ia merupakan sejenis ubat anti-obesiti atau anti kegemukan untuk merawat pesakit obesiti yang kronik.Ubat ini hanya boleh di preskripsikan oleh doktor pakar sahaja kerana ia diklassifikasikan sebagai racun oleh Akta Dadah Berbahaya oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.Namun begitu ubat ini boleh didapati di farmasi-farmasi sekitar kuala lumpur dan bandar-bandar lain,nama pun ubat kurus sememangnya ia laris dan mempunyai permintaan yang tinggi.

Walaubagaimanapun,ubat yang bernama sibutramine ini telah pun ditarik balik dari pasaran Malaysia oleh KKM kerana ia boleh menyebabkan risiko advers kardiovaskular seperti serangan jantung dan strok.Perkara ini telah pun disahkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan dan Pengerusi PBKD, Tan Sri Dr. Mohd. Ismail Merican menerusi  satu kenyataan berkata, keputusan menarik balik serta menggantung pendaftaran produk yang mengandungi bahan itu ialah berdasarkan kajian Sibutramine Cardiovaskular OUTcomes (SCOUT) bagi produk Reductil yang dijalankan oleh Abbot Laboratories.


 “Kajian tersebut menunjukkan sibutramine mampu meningkatkan risiko advers kardiovaskular terutamanya ke atas pesakit obes dan berlebihan berat badan berbanding pesakit yang menjalani senaman dan kawalan pemakanan,” jelasnya.(petikan dari akhbar Kosmo-http://masrizalhardy.com-tq)

Ha nampak tu,bahaya kan sibutramine ni.Di USA pun ubat ni dah ditarik balik dari pasaran diorang since october 2010.Nak kurus pun kenalah pastikan produk yang anda ambil tu selamat atau tidak.Tak pasal-pasal nanti penyakit lain yang anda dapat.Sebagai pengguna,kita harus peka dan ambil tahu dengan perkara-perkara seperti ini.Kalau kurang yakin,dapatkan nasihat dari doktor anda.Jangan sesekali anda fikir,"ala aku kurus je,makan banyak pun body maintain".Ye saya tahu anda kurus,tapi anda dah pastikan betul-betul sihat ke?ada jumpa doktor?ramai yang jawab tak ada.Segelintir je yang kata ada.Bila tanya berapa tekanan darah awak?jawabnya tak tahu,tak pernah periksa pun.Janganlan macam ni kawan.

Anda pun kenalah kerap berjumpa doktor paling kurang pun 2 kali setahun untuk periksa baseline tekanan darah,gula dalam darah,tahap kolesterol,buah pinggang dan hati anda.Semua ini penting,anda kena tahu level kesihatan anda,semakin baik atau semakin buruk.Jangan sampai penyakit dah muncul baru anda nak jumpa doktor.Ketika itu dah terlambat.Sematkan dalam hati anda pepatah inggeris ni,Prevention is better than cure.Segeralah berjumpa doktor anda hari ini (mcm promote untuk doktor je aku ni..hehe).Klinik 1Malaysia pun ada kerajaan tubuhkan.If tak suka,anda boleh pegi ke klinik swasta tapi kena bayar sikitlah.

Dapatkan SHAPE PLUS dan EVE FIBER,memang tiada sibutramine.Kedua-duanya diklassifikasikan sebagai makanan oleh KKM dengan mematuhi Akta Makanan 1983 dan Akta Peraturan-Peraturan Makanan 1985.Produk makanan tidak perlu berdaftar dengan KKM,anda boleh rujuk pada "Soalan Lazim no.12" di website KKM untuk lebih kepastian.Call saya,Sara 016-6545616 untuk order.Serious buyer please.tq

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...